Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi

Bozcaada, Çanakkale Boğazı’na hâkim olan yapısı ile dikkat çekerken tarihi ve turistik dokusu ile kendisini misafirlerine hayran bırakan bir yerleşim yeridir. Türklerin eline geçmeden önce Tenedos olarak bilinen Bozcaada’nın bu ismi nereden aldığına dair kaynaklarda bir bilgi olmamakla birlikte Piri Reis’in bu adaya dair tespitleri olduğu görülür. Bozcaada tarihi merak edilenler arasında yer alırken bu konuya ilişkin Piri Reis’ten bahsetmek doğru olur. Piri Reis adayı tarif ederken; denizden fark edilmesi boz tepesi sayesinde olmaktadır ifadesini kullanır. Bozcaada’nın Türklerle olan ilişkisi XIV. yüzyılda gerçekleşirken Aydınoğlu Umur Bey’in Bu adayı yağma ettiği bilinir. O dönemde henüz Bizans hakimiyetinde olan Bozcaada ya da o günkü adıyla Tenedos, Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hakimiyeti altına alınmıştır. Gelibolu Sancağına bağlı olarak Osmanlı idaresi altında bulunan Bozcaada’nın o dönemde Hıristiyan ve Müslüman ahaliden oluşan bir demografik yapıda olduğu görülür.

Bozcaada Kalesi

Bozcaada’da yer alan birçok tarihi eser bulunurken burada inşa edilen yapılardan biri de Bozcaada Kalesi olmaktadır. Kale oldukça eski bir geçmişe sahiptir ama günümüze kadar onarılarak ayakta kalmıştır. Bozcaada Kalesi merkezde bulunur. Bozcaada Kalesi sahilde yer alır ve istilalar karşısında tarihi dönemlerde bu kalenin yapıldığı bilinmektedir. Kalenin kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte çeşitli toplumların bu kaleyi kullandığı kaynaklarda yer alır. Fenikeli, Cenevizli ve Venedikliler kaleyi kullanmışlardır. Bozcaada Kalesi, Osmanlı Devleti tarafından ada alındıktan sonra onarılarak bu günkü halini almıştır. Bozcaada Kalesi, 2. Mahmut döneminde tadilat geçirmiştir. Daha sonra da çeşitli zamanlarda kalede onarımlar yapılmıştır. Kale içerisinde yer alan açık hava müzesi gelen ziyaretçilerin ilgisini çekerken kalenin aynı zamanda bir etnografya sergisine de ev sahipliği yaptığı görülür. Müze içinde silahlar, toplar, mezar taşları ve amforalar bulunur. 2 adet surdan oluştan kale dış sur ve iç sur olarak ikiye ayrılır .Bozcaada Kalesi’nin 3 kapısı bulunur. Kalenin içinde cephanelik, zindan , kışla ve cami bölümleri bulunur. Kale inşa edilirken iç ve dış bölümler ayrı olarak yapılmıştır. Kale çevresinde yer alan su hendeği güney cepheyi kaleden ayırırken güvenlik tedbiri ile bu uygulamanın yapıldığı görülür. Kaleye dışarıdan gelecek istilalar karşısında koruyucu bir önlem olarak düşünülen su hendeği 250 metrelik bir uzunluğa ve 10 metrelik bir genişliğe sahiptir. Kalenin surlarla çevrili olan kısmında ise cephanelik ya da su sarnıcı gibi bölümlerin yanı sıra karargâh ve revir gibi alanlar da mevcuttur. Bozcaada doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile göz alıcı tatil beldelerinden biri olurken çeşitli plajları ve gezilecek yerleri ile de etkileyici bir yerleşimdir. Yazın yoğun bir ziyaretçi trafiğine maruz kalan adanın her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olduğu görülür.

Bozcaada Nerede Bulunur ?

Günümüzde Bozcaada’nın Türkiye’nin üçüncü büyük adası olduğu bilinmektedir. Çanakkale ilinin bir ilçesi olarak kabul edilen adanın yüzölçümü 40 kilometrekaredir. Ada doğal güzellikleri ile gelenleri kendisine hayran bırakırken birçok özelliği ile de turistleri kendisine çeker. Anakaraya yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta olan Bozcaada’nın her mevsim kendine özgü bazı özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Bundan dolayı da en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alan adanın tarihi ve kültürel anlamda da zengin bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olması nedeni ile de ulaşımın kolay sağlanması mümkün olurken ada Ege’nin kuzeyinde yer alır. Adada Akdeniz iklimi hâkim olurken nem açısından da düşük bir nem oranına sahip olduğu görülmektedir. Bozcaada’ya ulaşım Çanakkale üzerinden feribotlar vasıtası ile sağlanır. Çanakkale İli Ezine İlçesi’nden Geyikli beldesine gelindiğinde Bozcaada’ya yıl boyunca yapılan feribot seferlerini görmek mümkün olurken adaya gitmek isteyenler için bu yol kullanılır. Çanakkale’de bulunan havaalanı ile Ankara ve İstanbul üzerinden bu ile erişim sağlanabilirken daha sonra feribotlar vasıtası ile adaya gitmek oldukça kolay olmaktadır. Temiz havası ve doğal dokusu ile görülmeye değer yerlerden biri olan Bozcaada’da gezilebilecek bazı yerler şunlardır:

  1. Ayazma Manastırı
  2. Bozcaada Kalesi
  3. Bozcaada Müzesi
  4. Şarap Fabrikaları
  5. Ayazma Plajı
  6. Akvaryum Koyu
  7. Rüzgâr Gülleri
  8. Rum Mahallesi
  9. Meryem Ana Kilisesi

Yorum yapın