Rum ve Türk kültürlerini bir arada barından Bozcaada, bu kültürlerin etkisinde kalmış ve bu kültürleri mutfaklara aktarmıştır. Bozcaada mutfağında zeytinyağlılar, deniz ürünleri, reçel çeşitleri, ada kurabiyeleri, Bozcaada üzümü, gelincik şerbeti, şarap çeşitleri ve damla sakızlı Türk kahvesi en çok tercih edilen ürünlerdir. Bozcaada kültüründe sofralık ve şaraplık üzümlerin büyük önemi bulunur. Çavuş üzümü sofralık olarak, karasakız gibi üzümler ise şarap yapımında değerlendirilmektedir.
Reçel Çeşitleri
Bozcaada en meşhur lezzetler arasında reçel çeşitleri yer almaktadır. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu reçellerin çoğu doğal ürünlerden yapılmaktadır. Genellikle ev yapımı olan bu reçelleri Bozcaada meydanı karşısındaki tezgahlarda bulabilirsiniz. Özel reçellik domatesler den yapılan ve içinde badem bulunan domates reçeli en çok tercih edilen ve Bozcaada’ya özgü olan reçel çeşididir. Ayrıca karpuz reçeli, gelincik reçeli, kabak reçeli, incir reçeli, mor erik reçeli, patlıcan reçeli, üzüm reçeli, karadut reçeli, çilek reçeli, kayısı reçeli, süt reçeli, portakallı havuç reçeli, portakal reçeli ve zeytin reçeli tercih edilen reçeller arasındadır.
Yöresel Yiyecekler ve Deniz Ürünleri
Rum ve Türk kültürünün birleştiği Bozcaada’da yöresel yemeklerde lezzet ve çeşitliliğiyle ön plana çıkmaktadır. Dönemsel olarak çıkan taze balıklar, kalamar, ahtapot salatası, deniz börülcesi, asma yaprağında sardalya, lipsos buğlaması, karides mantı, tuzlu balık, levrek kaplama, karides çeşitleri en sevilen lezzetler arasında yer almaktadır. Kabak çiçeği dolması, enginarlı fava, ada otları, yoğurtlu semiz otu, şakşuka, vişneli yaprak sarma, köpeoğlu, girit ezmesi, midye dolma gibi ürünler en çok tercih edilen mezeler arasındadır. Ayrıca zeytinyağlı yemekler, ada mantısı, çiğ dolma, mafiş tatlısı, piruhi gibi ürünler yöresel lezzetler arasında yer almaktadır.
Ada Üzümü
Adanın en eski kültürlerinden biri olan bağcılık, Bozcaada yaşamına yön vermiş ve geçmişten günümüze izlerini sürdürmüştür. Yaygın olarak çavuş üzümü, kuntra üzümü, karalahana üzümü ve vasilaki üzümü yetiştirilmektedir. Beyaz üzümler arasında bulunan çavuş üzümü sofralık olarak tercih edilmektedir. Şaraplık olarak da çoğunlukla karakız ve vasilaki gibi üzümler tercih edilmektedir. Her yıl eylül ayında düzenlenen Bozcaada Bağ Bozumu festivalinde de en iyi üzümler seçilir ve üreticilere ödüller verilir. Bu kültürü yaşamak ve üzüm toplamak isteyen ziyaretçiler yaz aylarında düzenlenen bağ bozumu turlarına katılabilirler. Sofralık üzüm almak isteyen ziyaretçiler ada merkezinde bulunan tezgahlarda ve kooperatiflerde üzüm çeşitlerini bulabilir.
Şarap Çeşitleri
Bozcaada’nın kendine has birden çok şarabı mevcuttur. Antik çağlardan beri bağcılık yapılan adada, şarapçılıkta çok önemli bir yer tutmaktadır. Vasilaki, karalahana, merlot, kuntra, blush, karasakız, cabarnet sauvignon gibi şarap çeşitleri bulunabilir. Bozcaada şaraplarını tadım evlerini ziyaret ederek deneyebilirsiniz.
Ada Kurabiyeleri
Bozcaada vazgeçilmezlerinden olan ada kurabiyeleri ziyaretçilerin en çok tercih ettikleri ürünlerin başında gelir. Kavala kurabiyesi, çatlak kurabiye, damla sakızlı bademli kurabiye, bademli tereyağlı kurabiye gibi çeşitleri Bozcaada merkezinde bulunan pastanelerde bulabilirsiniz.
Gelincik Şerbeti
Gelincik şerbeti Bozcaada’da bahar aylarında doğal olarak yetişen gelinciklerle yapılan ferahlatıcı bir içecektir. Gelincik şerbeti daha çok kahve ve kurabiye yanında tercih edilmektedir.
Damla Sakızlı Türk Kahvesi
Bozcaada’nın olmazsa olmazı olan lezzetlerinden birisi damla sakızlı Türk kahvesidir. Kahvenin yanında ada kurabiyeleri ve sakızlı muhallebi ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
Ayrıca Bozcaada’ya özgü ürünler arasında koruk suyu, kekik balı, ada dondurması gibi lezzetler de yer almaktadır.